Kas yra emu

kazuarų eilės paukščių šeima. Stambūs (1,5–1,8 m aukščio, 45–54 kg svorio) neskraidantys paukščiai. Sparno skeletas yra nepakankamai išvystytas; nėra tikrų skraidymo ir uodegos plunksnų. Kojos tvirtos, trijų pirštų. Jie bėga greičiu iki 45 km / h ir gali plaukti. Plunksna yra šiurkšti, panaši į plaukus, plunksnos su dviguba ašimi. Patinai ir moterys yra panašios spalvos (virš juoda-ruda, žemiau šviesesnė), skiriasi balsu. Viena rūšis yra emu (Dromiceius novaehollandiae). Paskirstyta Australijoje (išskyrus miškingus šiaurės rytus) ir apie. Tasmanija. Sėdintys, dažnai draugiški sausringų stepių gyventojai. Veisiasi rudenį. Lizdas yra skylė po krūmu. Sankaboje yra 7-12 tamsiai žalių kiaušinių. Vyras inkubuojasi, 58-61 diena. Abu tėvai varo jauniklius. E. minta vaisiais ir vabzdžiais. Kai kur jie kenkia laukams, kenkia gyvatvorėms ir trypia kviečių pasėlius. 1932 m. Buvo renkami kariai, kurie sunaikino Egiptą Vakarų Australijoje; 1945–60 m. buvo išduota 285 000 licencijų šaudyti E. kaip lauko kenkėjus.

Emu yra didelis paukštis, kuris neskraido

Emu yra didžiausias Australijos paukštis. Tik strutis yra didesnis už ją. Anksčiau emu buvo klasifikuojamas kaip strutis, tačiau 1980 m. Klasifikacija buvo patikslinta ir šis paukštis buvo įtrauktas į panašų į kazuarą tvarką..

Emu klasifikacija

Australijoje yra 3 emu porūšiai:

  • šiaurėje yra blyškus ir plonas Dromaius novaehollandiae woodwardi;
  • Dromaius novaehollandiae novaehollandiae gyvena pietryčiuose;
  • pietvakariuose gyvena tamsusis emu Dromaius novaehollandiae rothschildi.

Emu charakteristika

Išoriškai emu primena kasają, tačiau, skirtingai nei jis, ant galvos nėra odinių ataugų, kurios vadinamos „šalmu“..

Suaugusiųjų svoris svyruoja nuo 30 iki 55 kg, aukštis yra vidutiniškai 150 cm. Emu turi ilgas kojas. Kai paukštis pradeda bėgti, jis gali žengti beveik trijų metrų žingsnius. Šių didelių paukščių kojos yra labai tvirtos. Jie gali padaryti mirtiną smūgį puolančiam gyvūnui, tai palengvina aštrūs nagai ant pirštų. Puiki klausa ir regėjimas leidžia laiku pajusti pavojų ir greitai atsitraukti ar apsiginti.

Fiziologijoje emai yra panašūs į stručius. Pavyzdžiui, jie, kaip ir šie milžiniški paukščiai, neturi dantų. Todėl, norėdamas sumalti maistą, emu taip pat nurijo mažus akmenukus ir smėlį. Be to, jie gali nuryti jiems pavojingas medžiagas - metalo gabalus, stiklą. Todėl, jei nuspręsite įsigyti veisimui skirtą emu, atkreipkite į tai ypatingą dėmesį..

Kaip ir stručiai, emai gana ilgai gali išsiversti be vandens, tačiau radę šaltinį geria su malonumu. Be to, emai gerai plaukioja ir mėgaujasi praleisti laiką tvenkinyje. Pastarajame jie taip pat skiriasi nuo stručių, nes mieliau plaukioja ne vandenyje, o smėlyje..

Vyrų ir moterų emu vizualiai yra panašūs, todėl juos sunku atskirti. Tai galima padaryti, kai paukštis duoda balsą, nes individo garsai skiriasi. Patelės yra garsesnės, o vyrai verkia tyliau.

Tai priklauso nuo maišelio, esančio ant paukščio kaklo, dydžio. Garso tūris priklauso nuo maišo dydžio ir, atitinkamai, per jį praeinančio oro kiekio.

Plunksna

Emu plunksna yra labai įdomi. Jis sukurtas taip, kad paukščiai karštyje neperkaistų, tačiau tuo pačiu metu nešaltų vėjuotą naktį. Kaip ir stručiai, emai gali toleruoti ekstremalius temperatūros pokyčius ir gali jaustis patogiai tiek karštyje, tiek šaltyje. Laikant šiuos egzotinius gyvūnus Rusijos regione, reikia nepamiršti, kad jie toleruoja šalčius iki -10 ° C. Jei temperatūra nukrinta žemiau, emu reikia sukurti šiltesnes sąlygas.

Plunksnos ant paukščio kaklo sugeria saulės spinduliuotę. Pats kaklas yra šviesiai mėlynas, o retos plunksnos ant jo yra nuo pilkai rudos iki rudos.

Tačiau, skirtingai nuo stručių, emu kiekvienoje kojoje yra 3, o pirštai - 2. Daugeliu atžvilgių kojų struktūra padeda išvystyti didelį greitį. Jie yra be plunksnų, turi mažai kaulų ir gerai išvystytus raumenis..

Emu mityba

Emu paukščiai valgo augalinį maistą, tačiau jie neatsisakys ir gyvūno. Jie mėgsta žoleles, šaknis, vaisius. Nelaisvėje jie yra šeriami javais, žolių mišiniais, kurie vasarą susideda iš žaliųjų pašarų, o žiemą - nuo šieno. Į pašarą dedami mineraliniai komponentai. Gamtoje emu kartais vaišinasi mažais gyvūnais; nelaisvėje į šių paukščių racioną dedami kaulų miltai, vištienos kiaušiniai, mėsa ir kiti gyvūninės kilmės produktai..

Emu veisimas namuose

Šie dideli paukščiai yra gana nepretenzingi. Jie pripranta prie naujų laikymo sąlygų geriau nei kiti stručiai. Tokiu atveju viščiukui turi būti paskirta ne mažiau kaip 5 kv. ploto, o suaugusiam paukščiui - 10 × 15. Einant vienam asmeniui skiriama 20-30 kvadratinių metrų. srityje.

1,5 kg pašaro per dieną vienam suaugusiam emu paukščiui. Pernelyg didelė mityba yra nepriimtina, nes per didelis gyvūno svoris gali labai padidinti svorį, o tai gali neigiamai paveikti paukščio galūnes - jos sulenktos.

Tai yra produktai, kurių turėtų būti šio paukščio meniu: morkos, ruginė duona, sėlenos, avižos, miežiai, pyragas, mėsa, žirniai, avižiniai dribsniai, vištienos kiaušiniai, kopūstai, burokėliai, svogūnai, bulvės, mielės, šieno miltai, lukštai, žuvų taukai, druska, kaulų miltai ir kt..

Emu veisimas

Kitas skirtumas tarp emų ir stručių yra tas, kad jie deda tamsius kiaušinius, o stručiuose jie yra balti..

Tačiau prieš mūro vyksta poravimosi žaidimai. Jie labai įdomūs. Patelė ir patinas atsistoja priešais vienas kitą, nuleidžia ilgus kaklus ir purto galvą šalia žemės. Anksčiau patinas susikuria lizdą ir po tokių poravimosi žaidimų ves savo širdies damą prie savęs. Tai vyksta gegužės - birželio mėnesiais.

Patelės sankaba susideda iš kelių kiaušinių. Kiekvieną dieną arba kas dvi, tris dienas ji deda kiaušinį. Vidutiniškai patelė nešioja 11–20 kiaušinių, kurių svoris yra 700–900 g. Keletas patelių kiaušinius deda viename lizde iš lapijos, žolės, šakelių, žievės..

Tik emu patinas užsiima palikuonių inkubacija. Nors šis procesas trunka (apie 2 mėnesius), jis retai valgo, mažai geria. Jei kiaušinių dėjimo metu tamsiai žalios spalvos, tada, kai jaunikliai išsirita, išorinis apvalkalas tampa juodai violetinis.

Jaunikliai išsirita po 56 dienų ir gimę sveria 500–600 g. Jie greitai tampa aktyvūs ir per kelias dienas gali palikti lizdą, o po 5–24 valandų gali sekti savo tėvą. Jaunikliai išsirita regintys, apklijuoti pūkais, turi išskirtines kremines ir rudas kamufliažines juostas, kurios išnyksta po 3 mėnesių.

Patinas savo atžalas prižiūri 7–8 mėnesius, o perą augina vienas, be patelės.

Įdomūs emu faktai

Žemiau pateikta informacija buvo paimta iš Vikipedijos:

    Emu buvo svarbus Australijos aborigenų mėsos šaltinis vietovėje, kurioje ji yra endeminė. Emu aliejus buvo naudojamas kaip vaistas ir įtrintas į odą. Jis taip pat tarnavo kaip vertingas tepalas. Tradiciniai apeiginių kūno puošmenų dažai buvo gaminami iš riebalų, sumaišytų su alksniu.

Emu daugiausia auginamas mėsai, odai ir aliejui. Jie turi liesą mėsą (mažiau nei 1,5% riebalų) ir cholesterolio kiekį yra 85 mg 100 g, todėl jų mėsą galima palyginti su liesa mėsa. Riebalai naudojami kosmetikos, maisto papildų ir vaistinių medžiagų gamybai. Aliejus susideda iš riebalų rūgščių, tokių kaip oleinas (42%), linolo ir palmitino (po 21%).

  • Emu odai būdingas raštuotas paviršius dėl plunksnos srityje iškilusių folikulų, todėl ji naudojama piniginėms, batams gaminti (dažnai kartu su kitomis odomis). Plunksnos ir kiaušiniai naudojami dailėje, amatuose ir amatuose.

  • Mokomasis vaizdo įrašas apie emu paukščius:

    Stručias Emu. Emu gyvenimo būdas ir buveinė

    Ypatybės ir buveinė

    Strutis yra vienas didžiausių paukščių mūsų planetoje, neturintis galimybės skristi. Moksliniu požiūriu strutis Emu ir strutis Nandu šio paukščio statusą turi tik netiesiogiai, tačiau iš tikrųjų Žemėje yra viena stručių rūšis - afrikinis strutis.

    Emu yra paukštis iš Casuariformes būrio, tačiau išoriškai jis labai primena paprastą strutį. Kad nebūtų visiškai supainioti šių įdomių paukščių rūšys ir šeimos ryšiai, toliau straipsnyje mes vadinsime Emu stručiu.

    Emus gyvena Australijos žemyne. Tiesa, jų galite rasti Tasmanijos saloje. Tačiau Australija laikoma tikra stručio Emu gimtine. Stručiai šiame žemyne ​​gyvena visur, išskyrus vietoves, kuriose vyrauja nuolatinės sausros.

    Emu dydžio, neperdėjus, galima laikyti milžinišku paukščiu, bet vis tiek jis yra prastesnis už Afrikos giminaitį.

    Suaugusio Emu kūno svoris yra nuo 40 iki 55 kg, o vidutinis aukštis - 170 cm..

    Emu būdingi išoriniai bruožai, kuriuos jis paveldėjo iš stručio - snapas, suplotas ir gana aiškiai išskiriami ausies kaušeliai..

    Emu strutis yra paukštis, kurio kūnas yra padengtas ilgomis plunksnomis. Plunksnos ant kaklo ir galvos labai skiriasi nuo tų, kurios dengia paukščio kūną, o čia jos yra labai trumpos ir, be to, garbanotos. Iš tolo paukštis primena šieno kastuvą, judantį ilgomis kojomis.

    Emu stručio nuotraukoje aiškiai matosi paukščio struktūra ir plunksna. Emu plunksna yra tamsiai pilka su rudu atspalviu, kaklas ir galva yra tamsesnės nei visos kitos dalys. Ant kaklo yra nedidelis šviesesnės spalvos „kaklaraištis“.

    Įdomus! Moterys ir vyrai beveik nesiskiria dydžiu. Net ūkininkas gali juos patikimai atskirti tik poravimosi sezono metu..

    Išskirtinis Emu bruožas yra galingos apatinės galūnės. Žinoma, pagal jėgą Emu letenos šiek tiek nusileidžia Afrikos stručių rūšims, be to, jų galūnės yra trijų pirštų.

    Ekspertai teigia, kad spyris nuo stručio kojos gali sulaužyti žmogaus ranką, o didelis šuo apskritai gali sulaužyti visus šonkaulius.

    Emu yra puikūs bėgikai. Jų greitis palyginamas su automobilio judėjimo greičiu mieste - 50-60 km / h. Be to, regimasis šių paukščių sugebėjimas yra tiesiog nuostabus ir jie gali pamatyti visus objektus, pro kuriuos jie juda, ir tuos, kurie yra padoriu atstumu nuo jų - kelis šimtus metrų.

    „Emus“ bėga gerai ir gali pasiekti greitį iki 60 km / h

    Toks regėjimas padeda strutams nepriartėti prie pavojingų atstumų žmonėms ir dideliems gyvūnams. Teisybės dėlei reikia pažymėti, kad Emu turi mažai priešų, todėl jie gana ramiai juda po begales lygumų.

    Emu ne tik gerai bėga, bet ir gerai plaukia. Jis mėgsta imtis vandens procedūrų, o prireikus jis gali lengvai plaukti per upę, kuri migracijos metu atsidūrė jo kelyje. Emu yra paukštis, kuris beveik neskleidžia verkimo, tik poravimosi metu tylus strutis šiek tiek švilpia.

    Daugelio šalių ūkininkai augina stručius. Mūsų šalis nėra išimtis. Tiesa, šiandien tokių ūkių turime nedaug - 100 ar šiek tiek daugiau.

    Galite nusipirkti „Emu“ strutį verslui kaip suaugęs paukštis, arba galite suformuoti savo gyvulius iš jauniklių, išsiritusių iš veislinių kiaušinių. Reikėtų pažymėti, kad antrasis variantas yra daug pigesnis nei pirmasis..

    Iš pradžių Emu buvo auginamas siekiant padidinti veisiamų paukščių skaičių, tačiau vėliau Emu buvo pradėtas auginti gamybos mastu, ir visa tai dėl to, kad paukštienos mėsa yra skani ir dietinė, o riebalai ir aliejus yra maistingi ir sveiki produktai. Riebaluose yra daug oleino rūgšties.

    Reikėtų pažymėti, kad emu stručio riebalai turi gydomąjį poveikį - juos naudojant padidėja biologiškai aktyvių elementų pralaidumas per odą.

    Šis produktas naudojamas aliejui, naudojamam kosmetologijoje, gaminti. Moterys visame pasaulyje vertina kosmetikos gaminį - maitinamąją plaukų kaukę, kurioje yra Emu stručių aliejaus.

    Tokia kaukė gerai maitina ir valo galvos odą, skatina greitą plaukų augimą, taip pat normalizuoja poodinių riebalų gamybą riebalinėse liaukose..

    Charakteris ir gyvenimo būdas

    Emu iš prigimties yra klajokliai paukščiai. Emus klaidžioja ieškodamas maisto ir turiu pasakyti, kad jie tai daro labai gerai, dėka ilgo žingsnio, kuris yra beveik 3,0 metro. Įveikti šimto kilometrų atstumą jiems yra smulkmena.

    Stručiai budi daugiausia vakare, o dieną, saulei patekėjus, jie ilsisi šešėliuose. Strutis praleidžia naktį giliai miegodamas.

    Emu miega ant žemės ištiestu kaklu ir mieliau snausti sėdėdamas pusiau užmerktomis akimis.

    Šis paukštis yra šiek tiek kvailas, bet labai atsargus. Kai strutai maitinasi, jie dabar ir tada meta galvą į ilgą kaklą ir kurį laiką klausosi, o jei pastebi, kad kažkas negerai, bando bėgti nuo priešo..

    Kaip pažymėta anksčiau, strutis yra geras bėgikas ir iškilus pavojui jis gali išvystyti padorų greitį, prilygstantį žirgo ar automobilio greičiui. Tačiau kai kurie įsitikinimai, kad pavojaus atveju strutis slepia galvą smėlyje, nepatvirtina. Ekspertai visiškai atmeta šią versiją..

    Nedaug yra drąsuolių, norinčių užpulti strutį laukinėje gamtoje, nes gyvūnai žino, kad paukštis, jei reikės, tinkamai atkirs.

    Kartais hienos ar šakalų grupės, naudodamos stručio trumparegiškumą, gali užpulti paukščio lizdą ir pavogti kiaušinį iš jo sankabos..

    Emu maistas

    Pagrindinė stručio dieta yra augalinis maistas, tačiau Emu nesivaržys valgyti mažų roplių, pavyzdžiui, driežų, o pusryčių metu taip pat ragaus vabzdį ar mažą paukščiuką.

    Maistą emu pasiima po kojomis, tačiau kažkodėl jis nenori plėšti medžių lapų ir vaisių. Emu nuryja maistą sveiką, o tada ant maisto viršaus į skrandį meta mažus akmenukus. Akmenukai naudojami malti paukščio skrandyje susikaupusį pašarą.

    Emu negalima vadinti vandens gėrimu, nes jis ilgą laiką gali apsieiti be vandens, tačiau neatsisakys gerti šviežio vandens, jei šis patraukia jo akį.

    Dauginimasis ir gyvenimo trukmė

    Ruduo ir žiema mūsų rajone yra Emu poravimosi sezonas. Jų gimtinėje paukščių poravimosi sezonas prasideda pavasarį, tačiau pietų pusrutulyje pavasaris įvyksta būtent tada, kai čia ateina ruduo..

    Poravimosi metu patinas bando pritraukti daugybės patelių dėmesį, o vėliau vedžiojasi poravimosi ritualą su visais.

    Stručio haremui visada vadovauja viena patelė, su kuria ateityje patinas praleis laiką iki lizdo pradžios.

    Paveikslėlyje yra emu lizdas su kiaušiniais

    Po to, kai jis kasa duobę žemėje dėjimui, kiekviena ponia savo ruožtu dės kiaušinius, o po to tėvo pareiga rūpintis palikuonimis..

    Nors Emu stručio patinas inkubuoja kiaušinius, kurie yra pirmieji lizde, moterys periodiškai deda naują kiaušinių dalį ir inkubacijos procesas.

    „Vargšas tėvelis“ per pirmąsias dvi savaites iki termino pabaigos ir paskutinę savaitę prieš pasirodant perai, leidžia sau tik kuklią pertrauką - ne daugiau kaip tris minutes ir vėl atsisėda ant sankabos..

    Nuotraukoje - emu jaunikliai

    Per šį laiką patinas netenka daug kalorijų, o jo svoris po buvimo lizde yra tik 20 kilogramų, o jis sėdi ant kiaušinių, sveriančių 50-60 kg.

    Lizdą galima surinkti iki 25 kiaušinių. Patinas, savaime suprantama, nesugeba iš karto padengti tokio kiekio savo kūnu, todėl jaunikliai gimsta ne iš visų kiaušinių..

    Kai gimsta jaunikliai, jie mato tik šeimos tėvą, būtent jis jais rūpinasi iki pat savarankiško gyvenimo pradžios..

    Emu stručio amžius yra trumpas - nelaisvėje jis siekia 25–27 metus, o laukinėje gamtoje šie paukščiai vos pasiekia 15–20 metų.

    Stručias Emu

    Australijos emu yra labai panašus į Afrikos strutą. Būtent dėl ​​stulbinančio panašumo emus jau seniai priskiriama stručių rūšims.

    Tačiau ši nuomonė yra klaidinga, nes jau įrodyta, kad šis paukštis yra arčiau kazuaro ir yra viena iš emu šeimos rūšių kazuaro tvarka.

    Taigi, išskyrus nedidelį išorinį panašumą, Australijos emu neturi nieko bendro su Afrikos stručiu. Tai visai kitas paukštis.

    Aprašymas ir gyvenimo būdas

    Emu nėra paprastas paukštis. Nors jis yra plunksninis iš kašvaro eilės ir dauginasi kiaušiniais, jo gyvenimo būdas ir įpročiai yra kaip ir bet kurio gyvūno. Emai gyvena pusiau dykumose ir miškingose ​​Australijos vietovėse, minta augaliniu maistu ir visiškai negali skristi. Emu juda tik padėdamas kojas, eidamas ar bėgdamas. Iš tikrųjų jis turi sparnus, tačiau, kaip ir daugelis neskraidančių paukščių, emu sparnai yra nepakankamai išvystyti. Sparnai yra apie 25 centimetrų ilgio, o kiekvieno sparno gale yra mažas nagas.

    Tačiau emu turi labai išsivysčiusias kojas, kurios neturi plunksnos, ir ant kiekvieno yra trys nagai. Aštrūs nagai leidžia jam kovoti su konkurentais poravimosi sezonu, taip pat atremti priešus. Bet kadangi tarp sausumos Australijos gyvūnų nėra plėšrūnų, išskyrus Dingo šunį, šiam vaikščiojančiam paukščiui negresia niekas, išskyrus žmones. Bet vyrui beveik neįmanoma pasivyti emu. Bėgdamas emu gali žengti milžiniškus žingsnius - daugiau nei 2,5 metro ilgio ir išvystyti greitį iki 50 km / h. Nors paprastai Emusas lėtai eina maždaug 5 km / h greičiu, per dieną pravažiuodamas iki 25 km

    Klajoklių emų gyvenimo būdas leidžia jiems per dieną nuvažiuoti labai didelius atstumus ieškant maisto. Šėrimo būdas yra gana įdomus: norint sumalti maistą, emu, kaip ir afrikinis strutis, praryja akmenukus, stiklą ir net mažus metalo gabalėlius. Paukščiai geria gana retai, tačiau jei yra galimybė, tada jie neišsižada sau malonumo prisigerti ir pasėdėti vandenyje.

    Emu turi puikų regėjimą ir puikią klausą. Jie gali pastebėti artėjantį pavojų iš kelių šimtų metrų ir užkirsti kelią priartėti prie pavojingų plėšrūnų, taip pat žmonių. Jei negalima išvengti susidūrimo, kaip apsaugos priemonė naudojamos labai stiprios letenos.

    Emus visada laiko mažomis grupėmis, po 5–6 asmenis. Tačiau yra ir paukščių, kurie labiau mėgsta vienišą gyvenimo būdą. Pateles ir vyrus atskirti nėra lengva. Jie turi tą patį plunksną, kuri linkusi kisti priklausomai nuo oro temperatūros diapazono. Ypatinga plunksnų struktūra apsaugo nuo perkaitimo, todėl emu stručiai lengvai toleruoja net ir intensyviausią šilumą.

    Pagrindinės patelės pareigos yra tik dedant kiaušinius. Po to patinas savarankiškai įrengia lizdą, todėl jis bus jaukus būsimiems jaunikliams.

    Emu lizdai yra įduboje, gerai matomoje vietoje. Vienu metu patelė padeda 7–9 gana didelius kiaušinius, sveriančius nuo 800 iki 1000 gramų. Emu patinas inkubuoja ir saugo kiaušinius 65 dienas, neišsiskirdamas su jais tiesiogine prasme nė minutę..

    Per visą inkubacijos laikotarpį jis praktiškai nemaitina ir išgyvena dėl riebalų rezervo, kuris yra atidėtas iš anksto. Po ilgai laukto jauniklių perėjimo emu patinas juos atsargiai veda ir visaip saugo. Viščiukus dengianti pūkinė yra dryžuota. Viščiukai visiškai išsivysto beveik dvejais metais. Šiuo metu patinai yra gana agresyvūs ir, jei šalia atsiranda žmogus ar gyvūnas, jie gali lengvai spardyti „blogo linkintį“ stiprios kojos smūgiu..

    Stručiai paprastai yra šaunūs paukščiai, jei stebite juos interneto srovėje, o ne gyvai, gyvai - tai jau blogas paukštis, jis gali šiek tiek spardytis ar kibti, neatrodys.

    taip, kaime aš tiesiog nesikreipiau į kalakutą, na, tai toli)))

    Kas yra emu

    Emu yra Australijos paukštis be sparnų, antras pagal dydį iš visų gyvų paukščių. Savo dydžiu ir išvaizda emai šiek tiek primena stručius. Nepaisant dydžio, emu sparnai yra trumpesni už varnų, todėl tankus rusvų plunksnų sluoksnis juos visiškai slepia. Paukščių galva ir kaklas yra tamsiai pilkos spalvos. Emu turi dvi vokų poras: viena skirta mirksėti, o kita - dulkėms laikyti..

    Kaip ir stručiai, emai yra labai greiti paukščiai. Žengdami beveik trijų metrų žingsnius jie įveikia didelius atstumus. Emus saugo didelė trijų pirštų letena: ant kiekvienos letenos yra didelis nagas, kuriuo paukštis gali lengvai nužudyti žmogų.

    Patelės deda iki dvidešimt tamsiai žalių kiaušinių su granuliuotais lukštais, o vyrai palikuonis peri maždaug du mėnesius. Viščiukai gimsta išilginėmis juostelėmis nugaroje, kurios išnyksta, kai emu pasiekia penkių mėnesių amžių.

    Nors emai gali prisitaikyti prie skirtingų sąlygų, jie nori vengti atšiaurių dykumų ir gilių miškų. Emus nevartoja vandens, bet turi jį vartoti kiekvieną dieną. Labai karštomis dienomis jie greitai kvėpuoja, naudodami plaučius kaip garavimo aušintuvus. Jų platūs nosies kanalai turi sudėtingas raukšles, kurios šaltu oru naudojamos orui perdirbti ir drėgmei sukurti pakartotinai..

    Susibūrę į didelius pulkus, emai dažnai naikino pasėlius ir ganyklas, todėl ūkininkai juos medžiojo. Dabar emu saugo įstatymai.

    Kas yra emu


    Lotyniškas pavadinimas - Dromaius novaehollandidae
    Angliškas pavadinimas - Emu
    Klasė - Paukščiai (Aves)
    Įsakymas - kasatorius (Сasuariiformes)
    Šeima - Emu (Dromaiidae)

    Išsaugojimo būklė

    Visuotinės rūšies išnykimo grėsmės nėra. Emu yra endeminiai Australijos žemynui, randami tik šioje pasaulio dalyje. Šiuo metu jie yra plačiai paplitę beveik visoje Australijoje ir palaiko stabilią populiaciją, o tai priklauso nuo žemės ūkio paskirties žemės naudojimo laipsnio, vandens prieinamumo ir pagrindinio priešo - laukinių dingo šunų - skaičiaus..

    Peržiūra ir asmuo

    Daugelyje mažų salų netoli Australijos emai visiškai išnyko atsiradus pirmiesiems europiečiams, kurie maistui naudojo savo mėsą ir kiaušinius. Žemyninėje Australijos dalyje paukščiai buvo pradėti naikinti dėl paplitusios ūkininkavimo, kai emos pradėjo daryti didelę ekonominę žalą žmonėms, naikindamos pasėlius. Sausuoju metų laiku jie migravo į žemės ūkio paskirties teritorijas, kur rado daug maisto ir vandens..
    1932 m., Primygtinai reikalaujant ūkininkams, prasidėjo tikras karas prieš emu, naudojant karinę artileriją. Buvo planuota sunaikinti apie 20 tūkstančių paukščių. Nelaimingi paukščiai buvo vijojami palei tvoras ir tvoras, kol pasiekė kulkosvaidžius ir granatas. Tačiau emu pasirodė labai verti oponentai ir ekspertai tiek užmaskavimo, tiek strategijos srityje. Jie greitai atsitraukė ir išsiskirstė mažose manevringose ​​grupėse, todėl buvo labai sunku jiems pataikyti. Dėl mėnesio negailestingo ir beprasmio persekiojimo buvo galima sunaikinti... 12 emų, po kurių Australijos karališkoji artilerija buvo priversta paskelbti pralaimėjimą ir pasiduoti. Ūkininkai turėjo pradėti statyti aukštas tvoras, kad apsaugotų savo laukus nuo užkietėjusių paukščių, o tai pasirodė esanti daug efektyvesnė priemonė nei naudojant artileriją..

    Plisti

    Emu yra beveik visoje Australijoje ir gyvena įvairiuose biotopuose. Dažniausiai jų galima rasti sausruose ar pusiau dykumose. Emams būdingos migracijos: lietaus ir sausros laikotarpiais jie gali patekti į tokias sau nebūdingas vietas kaip miestų pakraščiai ar dykumos.

    Išvaizda

    Tai vienas iš nedaugelio neskraidančių paukščių, antras pagal dydį po Afrikos stručio. Pasiekia 150–190 cm aukštį ir 30–55 kg svorį. Plunksnos spalva yra rusvos spalvos, galvos ir kaklo viršus yra juodas, ant galvos yra plikos spalvos odos plotai. Patelės paprastai yra didesnės už patinus ir turi tamsesnę plunksnos spalvą, jų galvos oda yra ryškesnių spalvų. Galingos kojos su trimis pirštais leidžia paukščiams lengvai nuvažiuoti didelius atstumus, kartais pasiekiantį iki 50 km / h greitį. Emu taip pat yra puikūs plaukikai ir, jei įmanoma, mėgaujasi maudynėmis bet kuriame vandens telkinyje..

    Gyvenimo būdas ir socialinis elgesys

    Šių paukščių veikla yra daugiafazė, tačiau tamsiausioje dienos dalyje jie ilsisi. Emu, gulintį ant žemės, galima labai lengvai supainioti su akmeniu arba dideliu nudžiūvusios žolės kalneliu, todėl jie susilieja su fonu.
    Emai paprastai gyvena pavieniui arba poromis, tačiau kartais sudaro 4–9 paukščių grupes. Į tokias grupes jie renkasi tik reikšmingų judesių metu, vietovėse, kuriose gausu maisto, arba šalia vandens telkinių. Atskiros emų grupės gali maitintis kaimynystėje, nekreipdamos dėmesio vienas į kitą. Grupės viduje socialinės sąveikos praktiškai nėra. Agresyvios reakcijos yra labai retos ir dažniausiai pasireiškia veisimosi sezono metu..

    Maitinimas ir maitinimas

    Emai yra visavalgiai, tačiau gyvūninės ir augalinės kilmės maisto produktų santykis jų racione gali skirtis priklausomai nuo sezono. Emai visada renkasi maistingiausias augalų dalis - sėklas, vaisius, žiedus ir jaunas šaknis. Vasarą emus valgo daugiau vabzdžių, ypač vikšrai, žiogai ir vabalai, taip pat maži stuburiniai gyvūnai. Norėdami sumalti rupias maisto dalis skrandyje, jie praryja akmenukus, sveriančius iki 50 gramų.
    Dienos metu, net per pačius karščius, emai maitinasi atvirose vietose, tačiau jų reikia gerti daug. Tiesa, išskirtiniais atvejais jie gali keletą dienų gyventi be vandens, maitindamiesi sukulentais (kuriuose yra daug vandens) augalais.

    Vokalizavimas

    Emu skleidžiamus garsus iš paukščio girdėti gana netikėta. Jie panašūs į garsius bumus, būgnus ir niurzgėjimą. Šie garsai girdimi iki 2 km. Dūmumas susidaro pripučiamame kaklo krepšyje. Vyrų ir moterų garsai skiriasi..

    Reprodukcija

    Emu veisimo strategija yra tokia: patelėms būdinga nuosekli poliandrija, o tik patinai inkubuoja sankabą ir prižiūri jauniklius. Poros formuojasi gruodžio – sausio mėnesiais ir tam tikroje vietovėje būna kartu apie penkis mėnesius: iki inkubacijos pradžios. Patinas stato lizdą, kuris yra įdubimas žemėje, užpildytas lapais, šakelėmis ir žole, o patelė jį retkarčiais aplanko. Tada patelė su 2–4 dienų pertvara deda nuo 5 iki 15 žalių kiaušinių (kiekvienas kiaušinis sveria 450–650 g). Nepaisant didelio perinčio patino dydžio, jį labai sunku pastebėti dėl puikios apsauginės spalvos. Inkubaciniu laikotarpiu patelė paprastai būna šalia lizdo ir gali parodyti agresiją kitų paukščių atžvilgiu. Patinas inkubuoja sankabą apie 8 savaites ir visą tą laiką jis nevalgo, negeria ir nesituština! Jis niekada nepalieka lizdo, kelis kartus per dieną varto kiaušinius, pašalina lizdą, lupasi plunksnas ir snaudžia.
    Visi jaunikliai išsirita beveik vienu metu. Jie yra perų tipo ir gali vaikščioti po 5-24 valandų. Viščiukai turi dryžuotą plunksną (pakaitomis juoda, ruda ir grietinėlė), kuri leidžia jiems gerai pasislėpti tarp augmenijos. Patinas veda viščiukus iki amžiaus (kartais iki 7 ar net iki 18 mėnesių). Šiuo metu jis yra labai agresyvus ir gali užpulti bet kokius netoliese esančius gyvus padarus, įskaitant ir savo partnerį. Tačiau patinas dažnai leidžia kitų jauniklių jaunikliams prisijungti prie savųjų, net jei jų amžius labai skiriasi..
    Jauni emai tampa lytiškai subrendę 20 metų, nelaisvėje - dvidešimt mėnesių.

    Gyvenimo trukmė

    12–15 metų gamtoje, iki 30 metų nelaisvėje.

    Gyvenimo zoologijos sode istorija

    Emai gyvena narve po atviru dangumi, esančiame zoologijos sodo senojoje teritorijoje šalia tilto. Vasarą čia paleidžiamos juodosios gulbės - taip pat Australijos gyventojai, o kartais ir kiti vandens paukščiai. Voljeras yra pakankamai erdvus ir nuo lankytojų atitvertas grioviu, pripildytu vandens. Emu su malonumu maudosi joje.
    Emu zoologijos sode ne kartą dėjo kiaušinius, tačiau jaunikliai išsirita tik inkubatoriuje - paukščiams per daug neramu sėdėti ant kiaušinių, esant daugybei žmonių.
    Gana ilgą laiką emai buvo laikomi kartu su suaugusių Bennetto kengūrų grupe, laikantis zoogeografinio poveikio principo. Deja, buvo du atvejai, kai emai nužudė jaunas Bennett kengūras pereinant prie savarankiško gyvenimo būdo. Šiuo metu voljere nebuvo kengūros prieglaudų. Žiemos namas su įėjimu, padengtu guminėmis juostomis, gyvūnų neišgelbėjo. Vėliau tokios prieglaudos buvo padarytos ir išdėstytos skirtingose ​​aptvarų vietose, o jaunų kengūrų mirties atvejai dėl agresijos buvo nutraukti.
    Emu raciono pagrindas zoologijos sode yra augalinis maistas - koncentruotas ir sultingas. Tai ruginė duona, mišrus viščiukų pašaras, sėlenos, įvairūs grūdai, vaisiai, uogos, daržovės, žolė, šakos, žolių miltai. Dieta taip pat apima gyvūnų pašarus - maltą mėsą, varškę, virtą kiaušinį ir priedus.

    Emu paukštis. Apibūdinimas, ypatybės, gyvenimo būdas ir emu buveinė

    Australijos emu paukštis yra vietinis žemyno gyventojas, vizitinė žemyno faunos kortelė. Europos keliautojai ilgakoję būtybę pirmą kartą pamatė XVII a. Paukščiai nustebino savo neįprasta išvaizda ir įpročiais. Susidomėjimą Australijos emais palaiko nauji paukščių tyrimų atradimai.

    Aprašymas ir funkcijos

    Pavadinimas iš portugalų, arabų kalbos yra išverstas kaip „didelis paukštis“. Nuotraukoje esanti emu ne veltui atrodo kaip kasazaras. Ilgą laiką jis buvo priskiriamas paprastiems strutams, tačiau atnaujintoje klasifikacijoje, remiantis naujausiais praėjusio amžiaus tyrimais, buvo padaryti pakeitimai - paukštis buvo priskirtas kazuarinei tvarkai, nors tradicinis emu derinys ir toliau naudojamas viešojoje ir mokslo aplinkoje. Priešingai nei kasazas, giminaičio karūna be ataugos ant galvos.

    Emu išvaizda yra ypatinga, nors yra panašumų su kazuaru, stručiu. Paukščių augimas iki 2 m, svoris 45-60 kg - antrojo pagal dydį paukščio pasaulyje rodikliai. Pateles sunku atskirti nuo patinų, jų spalva identiška - yra nedideli dydžio, balso ypatumų skirtumai. Vizualiai nustatyti paukščio lytį sunku.

    Emu turi tankų pailgą kūną su nukarusi uodega. Maža galva ant pailgo kaklo yra šviesiai mėlyna. Akys yra apvalios formos. Įdomu tai, kad jų dydis sutampa su paukščio smegenų dydžiu. Dėl ilgų blakstienų paukštis atrodo ypatingas.

    Sąskaita rausva, šiek tiek išlenkta. Paukštis neturi dantų. Plunksnų spalva svyruoja nuo tamsiai pilkos iki pilkai rudos spalvos, o tai leidžia paukščiui būti nepastebimam tarp augmenijos, nepaisant didelio dydžio. Gerai išvystyta emu klausa ir rega. Už poros šimtų metrų jis mato plėšrūnus, iš tolo jaučia pavojų.

    Galūnės yra labai galingos - emu greitis siekia 50-60 km / h. Susidūrimas su juo pavojingas susižalojus. Vienas paukščio žingsnis yra vidutiniškai 275 cm, bet gali padidėti iki 3 m. Apsaugotos letenėlės apsaugo emu..

    Kiekvienoje emu kojoje yra trys trijų falangų pirštai, kurie ją išskiria iš dviejų pirštų stručių. Ant mano kojų nėra plunksnų. Kojos ant storų, minkštų pagalvėlių. Narvuose su stipriomis galūnėmis jie gali sugadinti net metalinę tvorą.

    Dėl stiprių kojų paukščiai nuvažiuoja didelius atstumus ir gyvena klajoklių gyvenimą. Nagai yra rimtas paukščių ginklas, kuriuo jie susižeidžia, netgi užmuša savo užpuolikus. Paukščio sparnai yra nepakankamai išvystyti - emu negali skristi.

    Ne ilgesni kaip 20 cm, antgaliai, kurių ataugos primena nagus. Plunksnos yra minkštos liesti. Plunksnų struktūra apsaugo paukštį nuo perkaitimo, todėl emu išlieka aktyvus net ir vidurdienio karštyje. Dėl plunksnos savybių Australijos gyventojai gali toleruoti platų temperatūrų diapazoną. Veiklos metu paukštis gali išplėšti sparnus.

    Nuostabus emu dalykas yra sugebėjimas gražiai plaukti. Skirtingai nuo kitų vandens paukščių, emu gali plaukti per upelį su maža srove. Paukštis tiesiog mėgsta sėdėti vandenyje. Stručio balsas sujungia niurzgėjimo, būgnų, garsių riksmų garsus. Už 2 km galite išgirsti paukščių.

    Vietos gyventojai medžiojo emu dėl mėsos, odos, plunksnų šaltinio, ypač vertingų riebalų, kurie buvo naudojami kaip vaistas, buvo naudojami kaip vertingas tepalas, buvo dažų komponentas apeiginėms kūno puošmenoms. Šiuolaikinė kosmetologija apima emu stručio riebalus, skirtus paruošti preparatus odos gydymui, jų atjauninimui.

    Šiuolaikinė klasifikacija išskiria tris Australijos gyventojų porūšius:

    • Woodwardas, gyvenantis žemyno šiaurėje. Spalva yra blyškiai pilka;
    • Rotšildas, gyvenantis pietvakariniame Australijos regione. Spalva tamsiai ruda;
    • nauji olandų stručiai, gyvenantys pietryčių dalyje. Plunksna pilkai juoda.

    Dėl išorinių panašumų tebesitęsia painiava tarp emu ir afrikiečių stručių. Tarp jų yra esminių skirtumų:

    • kaklo ilgyje - strutyje jis yra pusė metro ilgesnis;
    • letenų anatominėje struktūroje - emu trimis pirštais, stručiais dviem;
    • kiaušinių išvaizda - emu jie yra mažesni, giliai mėlyni.

    Afrikos strutis, emu Australijoje - skirtingi paukščiai.

    Gyvenimo būdas ir buveinė

    Milžiniški paukščiai yra pirminiai Australijos žemyno, Tasmanijos salos, gyventojai. Jiems labiau patinka savanos, ne per daug apaugusios vietos, atviros erdvės. Paukščiams būdingas nejudrus gyvenimas, nors žemyno vakaruose jie vasarą persikelia į šiaurinę dalį, o žiemą - į pietinius regionus..

    Emu dažniausiai gyvena vienas. Sujungti emu poroje, 5–7 asmenų grupėje, yra retas reiškinys, būdingas tik klajoklių, aktyvių maisto paieškų laikotarpiams. Jiems nėra būdinga nuolat nuklysti į pulkus..

    Ūkininkai paukščius medžioja, jei jų susirenka daug ir padaro žalos trypdami pasėlius, naikindami ūglius. „Plaukdamas“ purioje žemėje, smėlyje, paukštis daro judesius sparnais, kaip ir plaukimo metu. Laukiniai paukščiai gyvena vietose, kur buvo iškirsti medžiai, jie randami palei kelius.

    Suaugę paukščiai beveik neturi priešų, todėl nesislepia didžiuliuose laukuose. Geras regėjimas leidžia jiems pabėgti pavojaus atveju greičiu iki 65 km / h. Emu priešai yra plunksnuoti plėšrūnai - ereliai, vanagai. Dingo šunys puola didelius paukščius, o lapės iš lizdų vagia kiaušinius.

    Emai labiau patinka neužpildytos vietos, nors ir nebijo žmogaus, tačiau greitai pripranta. Emu ūkiuose nekyla jokių sunkumų. Emu yra paukštis, gerai pritaikytas įvairioms temperatūros sąlygoms. Australijos milžinas toleruoja temperatūrą iki -20 ° С, vasaros šilumą iki + 40 ° С.

    Paukščiai aktyvūs dieną, o emu miega naktį. Poilsis prasideda saulei leidžiantis, strutis pasineria į gilų miegą, sėdėdamas ant letenų. Bet kokie dirgikliai pertraukia poilsį. Naktį emu pabunda kas 90–100 minučių. Apskritai paukščiai miega iki 7 valandų per dieną..

    Dėl padidėjusio susidomėjimo paukščiais Kinijoje, Kanadoje, JAV ir Rusijoje atsirado specialūs plunksnuotų milžinų veisimo ūkiai. Jie gerai prisitaiko vidutinio ir šalto klimato sąlygomis..

    Mityba

    Australijos emų dieta yra pagrįsta augaliniu maistu, taip pat su susijusiomis kazuarijomis. Gyvūninis komponentas yra iš dalies. Paukščiai maitinasi daugiausia ryte. Jų dėmesį patraukia jauni ūgliai, augalų šaknys, žolė, javai. Paukščių reidai grūdinėms kultūroms daro žalą ūkininkams, kurie ne tik išveda plunksnuotus plėšikus, bet ir šaudo nekviestus svečius..

    Ieškodami maisto, emu stručiai nuvažiuoja didelius atstumus. Jie mėgaujasi augalų pumpurais, sėklomis, vaisiais, labai mėgsta sultingus vaisius. Paukščiams reikia vandens, jie turi gerti bent kartą per dieną. Jei jie yra šalia rezervuaro, jie kelis kartus per dieną eina į laistymo angą.

    Australijos emai neturi dantų, kaip Afrikos stručiai, todėl virškinimui pagerinti paukščiai ryja mažus akmenis, smėlį, net stiklo gabalėlius, kad jų pagalba nurytą maistą būtų galima sutraiškyti. Specializuotuose daigynuose būtinas aukštos kokybės virškinimui komponentas dedamas ir į paukščių maistą..

    Maitinimas nelaisvėje vasarą susideda iš grūdų ir žolių mišinio, o žiemą - iš šieno su mineraliniais priedais. Emui patinka daiginti grūdai, žalios avižos, spanguolės ir liucerna. Paukščiai noriai valgo grūdinę duoną, morkas, žirnius, kriaukles, pyragą, burokėlius, bulves, svogūnus..

    Natūraliomis sąlygomis Australijos stručiai kartais medžioja mažus gyvūnus, daigynuose jie sumaišomi su kaulų miltais, mėsa, vištienos kiaušiniais, siekiant kompensuoti gyvūninės kilmės maisto trūkumą..

    Maisto kiekis per dieną yra maždaug 1,5 kg. Jūs negalite permaitinti plunksnuotų milžinų. Vanduo turėtų būti nuolat prieinamas, nors paukščiai ilgą laiką gali išsiversti be jo. Jauniklių mityba skiriasi. Vabzdžiai, įvairūs graužikai, driežai, kirminai tampa pagrindiniu jaunų gyvūnų maistu.

    Iki aštuonių mėnesių amžiaus auginant emus reikia baltyminio maisto. Puikus apetitas padeda greitai priaugti svorio. Jei po gimimo trupiniai sveria tik 500 g, tai pirmaisiais gyvenimo metais sunku juos atskirti nuo suaugusiųjų.

    Dauginimasis ir gyvenimo trukmė

    Paukščiai lytiškai subręsta apie 2 metus. Nuo šio amžiaus moterys pradeda dėti kiaušinius. Gamtoje poravimosi sezonas prasideda gruodžio – sausio mėnesiais, nelaisvėje vėliau - viduryje pavasario.

    Piršlybų metu, rinkdamiesi porą, Australijos stručiai atlieka ritualinius šokius. Jei įprastu laikotarpiu sunku atskirti vyrą nuo patelės, tai poravimosi sezonu lengva pagal elgesį išsiaiškinti, kas yra kas. Patelių plunksna tampa tamsesnė, plikos odos vietos prie akių, snapas tampa turkio spalvos.

    Emu stručio kiaušinis

    Patinas vilioja patelę būdingais garsais, panašiais į tylų švilpimą. Abipusis susidomėjimas reiškiamas poravimosi žaidimuose, kai paukščiai atsistoja vienas priešais kitą, nuleidžia galvas žemyn ir ima svyruoti virš žemės. Tada patinas patelę nuneša į lizdą, kurį pats pasistatė. Tai skylė, kurios gylyje dugnas išklotas šakelėmis, žieve, lapais, žole.

    Poravimosi pikas būna Australijos žiemą - gegužę, birželį. Emai yra poligamiški, nors yra nuolatinės partnerystės su viena moterimi pavyzdžių. Įdomu tai, kad kova už porą vyksta daugiausia tarp moterų, kurios yra labai agresyvios. Kova dėl patino dėmesio tarp patelių gali trukti kelias valandas.

    Kiaušiniai deponuojami kas 1-3 dienas. Keletas kiaušinių deda kiaušinius viename lizde, po 7–8 kiaušinius. Iš viso sankaboje yra iki 25 labai didelių tamsiai žalios arba tamsiai mėlynos spalvos kiaušinių, priešingai nei baltų stručių kiaušiniuose. Korpusas tankus, storas. Kiekvienas emu kiaušinis sveria 700–900 g. Palyginti su vištienos kiaušiniais, jo tūris yra 10–12 kartų didesnis.

    Po kiaušinėlio patelės palieka lizdą, o patinas pereina į inkubaciją, paskui augina palikuonis. Inkubacinis laikotarpis trunka apie du mėnesius. Patinas šiuo laikotarpiu valgo ir geria itin mažai. Jis palieka lizdą ne ilgiau kaip 4-5 valandas per dieną. Paties svorio netekimas siekia 15 kg. Kiaušiniai palaipsniui keičia spalvą, tampa juodi ir violetiniai.

    Emu jaunikliai

    Išsiritę jaunikliai iki 12 cm aukščio yra labai aktyvūs ir greitai auga. Kreminės maskavimo juostelės palaipsniui išnyksta iki 3 mėnesių. Palikuonį saugantis patinas itin agresyviai saugo jauniklius. Spyrimu jis gali sulaužyti žmogaus ar žvėries kaulus. Rūpestingas tėvas atneša maistą jaunikliams, visada būna su jais 5–7 mėnesius.

    Australijos milžinų gyvenimo trukmė yra 10–20 metų. Paukščiai miršta per anksti, tapdami plėšrūnų ar žmonių aukomis. Nelaisvėje gyvenantys asmenys tapo 28–30 metų ilgaamžiškumo čempionais. Australijos paukštį galite pamatyti ne tik istorinėje tėvynėje. Yra daug vaikų darželių, zoologijos sodų, kur emu yra laukiamas gyventojas..

    Kas yra emu

    Išoriškai emu šiek tiek primena kasają, tačiau ant kaklo neturi „šalmo“ ar odinių ataugų. Ilgis 150-190 cm, svoris 30-55 kg [2]. Emu sugeba važiuoti 50 km / h greičiu. Jų ilgos kojos leidžia žengti iki 275 cm žingsnius. Emai yra klajokliai ir gali keliauti didelius atstumus ieškodami maisto. Kaip ir stručiai, taip ir emu neturi dantų, todėl emu ryja akmenis, stiklo šukes ir metalo gabalėlius maistui malti virškinimo sistemoje. Jie retai geria, tačiau, jei įmanoma, to sau nepaneigs. Emu mėgsta sėdėti vandenyje, taip pat moka plaukti.

    Emu apsaugai naudoja nagų letenas. Kojos yra vienos stipriausių gyvūnų kojų, leidžiančios sugadinti metalines vielines tvoras. Jiems suteikiamas geras regėjimas ir klausa, o tai leidžia aptikti grobuonis netoliese. Plunksnos pokyčiai priklauso nuo aplinkos sąlygų. Plunksnų struktūra neleidžia perkaisti, todėl vidurdienio karščio metu emu aktyviai veikia. Jie gali toleruoti platų temperatūrų diapazoną. Vizualiai sunku atskirti vyrus ir moteris, tačiau tai gali padaryti jų skleidžiami garsai. Gamtoje emai gali gyventi nuo 10 iki 20 metų..

    Emu ant kiekvienos kojos yra trys pirštai su trimis falangais. Strutis turi po du pirštus ant kiekvienos kojos. Jie turi mažus likusius sparnus, kurių ilgis yra apie 20 cm, o sparno gale turi mažą nagą. Emu, kai jis veikia, sparnus išskleidžia. Jis turi ilgą kaklą ir kojas. Jų gebėjimą judėti dideliu greičiu lemia apatinės galūnės struktūra: trys pirštai, nedidelis kaulų skaičius ir su jais susiję kojų raumenys. Emu kojose nėra plunksnų, o po jomis yra storos, minkštos pagalvės. Emu pirštai turi aštrius nagus, kurie leidžia apsiginti nuo priešų.

    Emu kaklas yra šviesiai mėlynas ir padengtas retomis rudomis arba pilkai rudomis plunksnomis. Jie sugeria saulės spinduliuotę.

    Galva ir viršutinė kaklo dalis

    Emu akis apsaugo mirksinti membrana. Tai prietaisas, apsaugantis jūsų akis nuo dulkių, kuris būdingas vėjuotose ir sausringose ​​dykumose. Ant emu kaklo yra maišelis, kuriame yra trachėja ir kuris yra aiškiai matomas poravimosi sezono metu. Krepšys yra didesnis nei 30 cm, erdvus ir plonomis sienomis. Pro maišą praeinančio oro kiekis veikia emu skleidžiamo garso diapazoną (aukštį) ir garsumą. Patelės linkusios rėkti garsiau nei vyrai..

    Norint normaliai kvėpuoti vėsiu oru, emu yra dideli nosies kanalai. Pro plaučius praeina šaltas oras. Iškvėpus, šaltoje turbinoje esantis emu kondensuoja drėgmę atgal iš oro ir sugeria ją pakartotiniam naudojimui. Kaip ir kiti Ratitae genties paukščiai, šis paukštis yra atsparus gana plačiam temperatūros diapazonui: nuo -5 iki 45 laipsnių. Terminė neutrali emu zona: nuo 10-15 iki 30 laipsnių.
    Kaip ir kitų Ratitae genties paukščių, medžiagų apykaita yra lėta..

    Emu kalba susideda iš garsių bumų, būgnų ir niurzgėjimo. Šie garsai girdimi iki 2 km. Dūmumas susidaro pripučiamame kaklo krepšyje. Skirtingų lyčių garsai gali būti skirtingi..

    Taksonomija

    Pirmą kartą Europos tyrinėtojai Emu atrado 1696 m., Kai jie trumpai lankėsi vakarinėje Australijos pakrantėje. Manoma, kad jie rytinėje pakrantėje buvo pastebėti iki 1788 m., Kai čia susikūrė pirmosios Europos gyvenvietės. Pirmą kartą emu buvo pavadintas „New Holland Cassowary“ pavadinimu Arthuro Philipo kelionėje į Botanijos įlanką, kuri buvo paskelbta 1789 m. Rūšį pavadino ornitologas Johnas Lathamas dėl šios Australijos Naujosios Olandijos vietovės pavadinimo. Jis bendradarbiavo kurdamas Pilypo knygą ir pateikė daugelio Australijos paukščių rūšių pirmuosius aprašymus ir pavadinimus. Pavadinimo „Emu“ etimologija nežinoma. Pagal vieną versiją, pavadinimas kilęs iš arabų kalbos, kuri reiškė „didelis paukštis“. Kita teorija yra ta, kad jis kilęs iš žodžio „EMA“, kuris vartojamas portugalų kalboje nurodant didelį paukštį, kuris atrodo kaip strutis.

    klasifikacija

    Australijoje yra trys esami emu porūšiai:

    1. Pietryčiuose - Dromaius novaehollandiae novaehollandiae
    2. Šiaurėje Dromaius novaehollandiae woodwardi, plona ir blyški.
    3. Pietvakarių Dromaius novaehollandiae rothschildi, tamsūs.

    Plisti

    Gyvenimo būdas

    Emu nemėgsta maudytis smėlyje, kaip stručiai, jis labiau mėgsta vandenį ir gerai plaukioja, nepaisant masyvaus dydžio. Gyvūnas miega naktį ir pradeda įsikurti saulėlydžio metu, nors visą naktį nemiega nuolat. Emu gali keltis 8 kartus per naktį. Kad prasidėtų gilaus miego fazė, emu atsisėda ant letenų ir pradeda eiti į mieguistą būseną. Tačiau šioje būsenoje jis gali reaguoti į regos ir klausos dirgiklius ir pertraukti miegą. Jei šių dirgiklių nėra, gilaus miego fazė prasidės po 20 minučių. Po gilaus miego emu pabunda kas 90–120 minučių. Apskritai emu miega apie 7 valandas per dieną..

    Mityba

    Emus minta vaisiais, šaknimis, žole ir kitu augaliniu maistu. Jie maitinasi daugiausia anksti ryte. Jie dažnai lankosi grūdinėse kultūrose, kenkdami derliui. Jie taip pat minta vabzdžiais. Emu yra geriamas kartą per dieną ar naktį, bet jei vandens gausu, tada jie gali tai padaryti keletą kartų. Jie geria atskirai nuo kitų gyvūnų..

    Reprodukcija

    Poravimosi žaidimuose vyriškas ir moteriškas emu atsistoja priešais vienas kitą, lenkia galvą į pačią žemę ir siūbuoja virš žemės. Tada patinas nuveda patelę prie savo padaryto lizdo. Pora gali būti kartu iki penkių mėnesių. Poravimas vyksta šalčiausiais pietų pusrutulio mėnesiais - gegužės ir birželio mėnesiais. Sezoninio veisimo metu patinai patiria hormoninius pokyčius - padidėja liuteinizuojančio hormono, testosterono kiekis ir sėklidžių dydis.

    Poravimosi metu patelės tampa fiziškai patrauklesnės. Patelės plunksna šiek tiek patamsėja, o nedideli plikos odos plotai po akimis ir šalia snapo tampa turkio spalvos mėlyni.

    Moterys piršlybų metu yra agresyvesnės nei vyrai ir dažnai kovoja dėl galimybės pasiekti poras. Tokios kovos gali trukti iki 5 valandų, ypač jei patinas yra vienišas.

    Patelė kiekvieną dieną arba po daugiausiai trijų dienų deda vieną iš vidutiniškai 11–20 labai didelių, storo lukšto, tamsiai žalių kiaušinių. Korpusas yra apie 1 mm, nors vietiniai australai sako, kad šiauriniai kiaušiniai yra plonesni. Jų svoris svyruoja nuo 700 iki 900 gramų, o tai yra maždaug 10–12 vištienos kiaušinių tūrio ir svorio.

    Emu lizdas yra skylė, išklota žole, lapija, žieve, šakomis. Emu yra poligamiškas, kelios patelės deda kiaušinius viename lizde, po kurio sankaboje iš viso yra 15-25 kiaušiniai. Kartais patinas turi tik vieną patelę, kuri deda 7–8 kiaušinius. Inkubacija užsiima tik patinas. Inkubacija trunka apie du mėnesius, per kuriuos patinas valgo labai mažai ir retai. Inkubacijos metu kiaušiniai iš tamsiai žalios spalvos tampa juodai violetiniai.

    Viščiukai išsirita 0,5 kg svorio. Šiuo laikotarpiu savo atžalas saugantis patinas tampa labai agresyvus, o sutrikus, spardydamas koja jis gali sulaužyti kaulus.

    Inkubacinis laikotarpis yra 56 dienos, o patinas nustoja inkubuoti kiaušinius prieš pat jų išsiritimą ir aštuonias savaites pakelia temperatūrą lizde..

    Naujai išsiritę jaunikliai yra aktyvūs ir gali palikti lizdą per kelias dienas. Jie yra apie 12 cm ūgio, sveria 0,5 kg ir turi išskirtines rudas ir kremines kamufliažines juostas, kurios išnyksta po trijų mėnesių. Viščiukai auga labai greitai. 5-6 mėnesių jaunikliai gali likti su šeima dar 5-6 mėnesius.

    Gyvūnų priešai

    Emus medžioja keli gyvūnai, įskaitant dingus, erelius ir vanagus. Lapės bando pavogti kiaušinius. Plėšrieji paukščiai ir dingojai bando nužudyti emu puoldami galvą, kuri savo ruožtu šokinėja į orą ir atlenkia sparnus bei kojas..

    Žmogus ir emu

    Emus kaip maistą naudojo vietiniai australai ir ankstyvieji Europos gyventojai. Australijos aborigenai paukščiams gaudyti taikė įvairius metodus: gerdami jie metė į juos ietį, užnuodė vandens telkinius, paukščius gaudė tinkluose, taip pat traukė juos mėgdžiodami jų balsus..

    Pirmieji Europos gyventojai, taip pat čiabuviai, naudojo emu aliejų degalų papildymui. 1930-aisiais Vakarų Australijoje nužudytų emų skaičius per metus siekė 57 000. Johno Gouldo knygoje „A Guide to Birds from Australia“, pirmą kartą išleistoje 1865 m., Jis gedi netekęs emu iš Tasmanijos, kur jis tapo retas ir nuo to laiko išnyko. Autorius pažymi, kad emai nebebuvo paplitę šalia Sidnėjaus, ir siūlo paukščiams įvesti apsaugos statusą. Laukinės emus oficialiai saugo Australija pagal 1999 m. Aplinkos ir biologinės įvairovės išsaugojimo įstatymą. Nors manoma, kad žemyninėje Australijos dalyje esančių emu populiacija yra didesnė nei gyvenant Europoje, kai kurioms laukinėms populiacijoms gresia išnykimas dėl jų mažos populiacijos. Grėsmė mažoms populiacijoms kyla dėl buveinių išvalymo ir suskaidymo, tyčinių žudynių, susidūrimų su transporto priemonėmis ir plėšrūnais.

    Australijos ūkininkai mano, kad emai gadina pasėlius, trypia avims skirtas ganyklas, nes šie paukščiai sunaikinami tūkstančiais. Be to, pasirodė, kad emu mėsa yra valgoma, o iš kiaušinių ištirpinamas valgomasis aliejus..

    Ekonominė reikšmė

    Emu buvo svarbus Australijos aborigenų mėsos šaltinis vietovėje, kurioje ji yra endeminė. Emu aliejus buvo naudojamas kaip vaistas ir įtrintas į odą. Jis taip pat tarnavo kaip vertingas tepalas. Tradiciniai apeiginių kūno puošmenų dažai buvo gaminami iš riebalų, sumaišytų su alksniu.

    Emu komercinis ūkininkavimas prasidėjo Vakarų Australijoje 1987 m., O pirmasis skerdimas įvyko 1990 m. Australijoje komercinė pramonė įsikūrusi nelaisvėje auginamame sandėlyje, o visos valstijos, išskyrus Tasmaniją, privalo turėti licencijavimo reikalavimus, kad apsaugotų laukines emus. Už Australijos ribų emu dideliu mastu auginamas Šiaurės Amerikoje, Peru ir Kinijoje, kiek mažiau kitur..

    Emu daugiausia auginamas mėsai, odai ir aliejui. Emu yra liesos mėsos (mažiau nei 1,5% riebalų) ir cholesterolio kiekis yra 85 mg 100 g, todėl jos mėsą galima palyginti su liesa mėsa. Riebalai naudojami kosmetikos, maisto papildų ir vaistinių medžiagų gamybai. Aliejus susideda iš riebalų rūgščių, tokių kaip oleinas (42%), linolo ir palmitino (po 21%).

    Emu odai būdingas raštuotas paviršius dėl plunksnos srityje iškilusių folikulų, todėl ji naudojama piniginėms, batams gaminti (dažnai kartu su kitomis odomis). Plunksnos ir kiaušiniai naudojami dailėje, amatuose ir amatuose.

    Įdomūs faktai

    Emu ryškiai figūruoja Australijos aborigenų mitologijoje. Pavyzdžiui, manoma, kad saulė buvo sukurta iš į dangų išmestų emu kiaušinių. Viena legenda iš Vakarų Australijos sako, kad kartą vyrą erzino mažas paukštis, kuris atsakė mėtydamas bumerangą ir nutraukęs vyro rankas, paversdamas jį skraidančiu emu. Centrinėje Australijoje, norint paslėpti savo pėdsakus, dėvimi emu sandalai. Daugelis Australijos vietinių kalbų grupių turi tradiciją, kad Paukščių Tako tamsios dulkių juostos yra milžiniškos emos danguje. Kai kuriuose olų paveiksluose iš Sidnėjaus yra emu vaizdų.

    Emu populiariai, bet neoficialiai laikomas nacionaliniu faunos paukščiu ir Australijos emblema.

    Yra apie 600 oficialiai patvirtintų vietovardžių, pavadintų emu vardu: kalnai, ežerai, upeliai, miestai. XIX – XX a. daugybė Australijos kompanijų yra pavadintos šio paukščio vardu, pavyzdžiui, „Emu“ alaus ženklas buvo gaminamas Vakarų Australijoje 20 amžiuje. Alaus darykla „Lebed“ ir toliau gamina šio prekės ženklo alų.

    Velionis komikas Rodas Hullas vaidino lėlių emu.